Passieflower

Thuiszorgorganisatie op intiem gebied voor mensen met een beperking

Uitgebreide informatie

 

Introductie:

Mijn naam is Joke. Ik werk beroepsmatig als verzorgende IG bij een zorg instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. In de zorginstelling heb ik o.a.met multidisciplinair overleg te maken.

Daarnaast volg  ik een opleidingen om kennis te nemen van verschillende vormen van beperkingen in de gehandicapten zorg en over de.gevolgen voor mensen met niet aangeboren hersenletsel.

Tijdens mijn loopbaan ben ik 5 jaar vrijwilliger geweest bij stichting de SAR en ben ik me gaan interesseren voor mensen met een beperking  in combinatie met intimiteit.

Intimiteit wordt veel verward met sexualiteit. In mijn werk is de insteek persoonlijke aandacht, intimiteit waar seksualiteit uit voort kan vloeien. Desgewenst geef ik een praktische coaching op t gebied van seksualiteit. Dus het aanleren van hoe je seksueel met een partner omgaat, als voorbereiding op een relatie. Is intimiteit niet  hetgeen waar mensen het meest behoefte aan hebben om vanuit een intieme sfeer een klein stukje liefde ervaren.


Wie zijn wij? Wat is passieflower.

Ik wil jullie graag iets vertellen over een jonge organisatie in oprichting waar ik deel van ben. Momenteel is er 1 persoon die praktiserend het veld in gaat om intimiteit en zorg te bieden op intiem/ seksueel gebied.  Daarnaast is er achter de coulissen een heel team aan de slag. Er is een vrijwilliger die als telefonist t mogelijk maakt in eerste instantie contact kan leggen. En er zijn mensen met wie ik ruggespraak heb, Mensen die zelf ook in het werkveld actief zijn of zijn geweest. Er zit dus een team actief om Passieflower actief en kwalitatief hoog te houden.

 

Visie: (Uitgangspunt)

-Elk mens verdient het om in zijn welbevinden erkend te worden als t gaat om behoefte aan intimiteit/ seksualiteit.
- Elk mens verdient het liefde en intimiteit te ervaren. Ook mensen in de ‘kwetsbare groep’ die dat in een relatie nog niet hebben gevonden.

 

Missie: (Bewerkstelligen)


Wij willen de kwetsbare groep mensen, zoals mensen met een verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel, mensen in psychiatrie of ouderen, zorg bieden om hen naar behoefte een stukje intimiteit en seksualiteit te bieden. Hierbij houden wij in gedachten dat wij een tussenschakel zijn

 

Algemene info: (Wat doe ik Praktisch)


Ik ga  bij mensen op huisbezoek en geven hen een stukje intimiteit en seksualiteit tótdat ze bijv. een relatie hebben gevonden. Totdat ze iemand anders hebben die mijn ondersteunende taak, mijn liefde voor deze mens overneemt.  Een bepaald aantal mensen willen namelijk graag een relatie. In weze ga ik een  langdurige-tijdelijke relatie met hen aan, tot ze een relatie met een ander medemens hebben gevonden.

Een aantal mensen zijn niet op zoek naar een relatie, maar naar intimiteit/ seksualiteit. Ook deze mensen bied ik seksuele assistentie.

Momenteel werk ik met een X aantal mensen in t veld. Met hen probeer ik dus een band op te bouwen zodat zij ook beleven hoe het is om échte bekommering te ervaren. Wetend dat ik nooit hun relationele vriendin kan worden. De nadruk ligt dus niet alleen op het technische aspect van seksualiteit, maar ook op een persoonlijk contact.

Het is interessant om te kijken naar wat ik doe om een intermenselijke relatie op dat niveau te realiseren. Ik neem eerst kennis van de handicap, en kijk er vervolgens voorbij. Is iemand autistisch, heeft iemand een niet-aangeboren hersenletsel, op ieder van deze situaties moet ik anders inspelen. Maar de kern van mijn aanpak blijft hetzelfde: In contact treden, en ware bekommering realiseren tussen de persoon áchter de handicap. Wat ik doe, is voor mijzelf realiseren dat ik een oprechte relatie heb met deze mensen met in mijn achterhoofd het bewustzijn dat ik ze klaarstoom voor een échte relatie of hen gewoon een gezellige intieme /seksuelle ontmoeting heb laten beleven.

Het is belangrijk om je te realiseren dat ik ze niet ‘voor de gek’ houdt. Ook zij realiseren zich wat ik voor hen doe en wat mijn functie is en blijft. . Sommigen mensen hebben een intense behoefte aan een vriendin die niet alleen maar 1 x in de maand, of 1x in de 2 weken 1uurtje bij hen kan zijn. Zij willen veel liever iemand die zij soms even op kunnen bellen. Ook zíj hebben vaak behoefte aan  liefde en intimiteit. Wat ik hen bied is een compensatie voor een relatie tussen 2 gerliefde en verbonden mensen. Ik help hen, vaak door er alleen oprecht voor hen te zijn, de eenzaamheid te doden voor zolang dat nodig is.

Dit heeft als effect dat mensen er oprecht blij van worden. Het idee dat ik bij ze langskom maakt ze al blij, en zodra ik wegga zijn ze blij dat ze op een ménselijke manier benaderd zijn.

 

Doelgroepen (ieder mens heeft een andere manier van omgang nodig)

Met wat voor mensen werk ik?
Met mensen met een verstandelijke beperking, Met mensen met een niet-aangeboren hersenletsel, Mensen met een psychische beperking, Met ouderen, Met mensen met verstandelijke en lichamelijke beperking, aangeboren of niet aangeboren.

Een ieder van deze doelgroepen en zo ook ieder mens heeft behoefte aan een andere  manier van omgang. Het is wel van belang een aantal praktische dingen te wéten over hen beperking om goed te kunnen handelen en goed te kunnen aanvoelen.

Enkele voorbeelden:

1. Een van de  cliënt met een aanbgeboren verstandelijke beperking. Deze persoon heeft een zeer kleine woordenschat. Begrijpt veel woorden niet. Er wordt van mij dus een speciale aanpak vereist.  Deze persoon geeft dus op verstandelijk een andere leeftijd aan, maar hij is lichamelijk wel volwassen. En heeft wel behoefte aan zijn eigen intieme beleving. Dit geeft hij zelf ook aan. 

2. Niet aangeboren verstandelijke beperking: Deze mensen hadden toen ze geboren werden een normaal verstandelijke vermogen.. Deze  mensen vragen dus eenandere benadering..

3. Autisme. (aangeboren beperking): Heeft vaak moeite met sociaal contact en willen liever niet aangeraakt worden. toch zijn er lichamelijke seksuelle behoeften aanwezig.En toch met veel geduld en participeren op t gevoel van de ander, kun  je heel intiem contact  hebben.
Dit vind ik persoonlijk een heel bijzonder geven. Soms ben ik alleen aanwezig en mag ik  de ander niet aanraken, Hij zorgt voor zijn eigen intieme ervaring, maar heeft toch een gevoel van ‘samen’ en ‘relatie’.

Er zijn nog veel meer voorbeelden, maar ik houdt het nu even bij dezen.

Kortom:
Allemaal hebben ze de wens naar intiem/ seksueel contact, maar iedereen, op zijn eigen manier, met zijn eigen specifieke wensen.

 

Toekomstbeeld van Passieflower:


Momenteel ligt de Focus nog enkel op ‘intieme zorg’, maar in de toekomst willen we de volgende 2 zaken realiseren. 1. Een beter inzicht in de kracht van dit vak, en 2. Hoe we relaties tussen mensen met een beperking beter kunnen verwezenlijken. Over die laatste wil ik even uitweiden:

  1. Relaties realiseren tussen mensen met een beperking.

Buiten dat ik persoonlijk met Passieflower de zorg op intiem gebied van deze kwetsbare groep mensen op me neem, heb ik als doel om de kwaliteit van hun relatie-ervaring te bevorderen.

De stap van 1. Het vervullen van mijn functie naar 2.het vinden van een échte relatie voor clienten is een nog erg groot en bevindt zich in een onbekend gebied. Wel is het een essentieel deel wat ik graag zou ontdekken, uitwerken en realiseren.

Ik wil dit mogelijk maken, ik wil wegen zoeken om mensen met een beperking toenadering met elkander te laten zoeken en mogelijk in een relatie te brengen.

  1. Kennis vergaren over het vak (profesioneel)

Ik wil alle kennis over het vak bundelen. Dit betekent dat er nog veel ontdekt kan worden. Alle informatie, inzichten en ervaringen die aanwezig zijn in verschillende organisaties wordt vaak niet of onvoldoende met elkaar gedeeld. Passieflower heeft als doel deze kennis te bundelen, om er zo een sterker, gefundeerder vak van te maken.

Ik wil er dus voor staan om kennis en scholing van verschillende organisaties in kaart te brengen.


Samenvatting:
Kortom, Passieflower staat voor 1. Intimiteit van een kwetsbare groep, 2. Het samenbrengen van nog niet verzamelde vakkennis en 3. Het realiseren en bevorderen van relaties tussen mensen met een beperking en hier duidelijke wegen voor te maken om dit te bewerkstelligen.


Slot:

Dank voor je aandacht.

Door onze oude principes te overwinnen, maken we de wereld voor een ieder een stukje mooiermooier.

Liefde is energieoverdracht, energieoverdracht doet leven.